Предмет: Устаткування підприємств громадського харчування

Група 16-КР

Дата проведення: 16.01.2018

Тема уроку:Сковороди, їх призначення та будова

1. Сковороди електричні: призначення, будова.

2. Правила експлуатації електросковороди.

1. Сковороди електричні: призначення, будова

Електросковорідки призначені для смаження продуктів основним способом, а також для пасерування, припускання й тушкування безпосередньо на смажильній поверхні. Виготовляють сковорідки з безпосереднім та непрямим обігрівом. Сковорідки з безпосереднім обігрівом відрізняються одна від другої формою та розмірами смажильної поверхні, а також зовнішнім виглядом.

Сковорідка електрична із непрямим обігрівом представляє собою чавунну прямокутну чашу, яка вмонтована в чашу великого розміру, виготовлену з тонколистової сталі. Замкнутий простір, який створюється між чашами, називається масляною сорочкою. Тут розміщені шість тенів, датчик терморегулятора й поплавковий вимикач.
Сорочка заповнюється мінеральним маслом через отвір, який знаходиться на бортовій поверхні сковорідки. Отвір закривається пробкою із щупом, який служить для визначення кількості мінерального масла. Для виходу із сорочки повітря та пари масла передбачена трубка з масловідстійником, для зливання мінерального масла - зливна трубка з пробкою. Сковорідка облицьована алюмінієвими анодованими листами й забезпечена теплоізоляцією, поворотним механізмом, кришкою, пультом керування.


Сковорідки електричні секційні модульні


На підприємствах громадського харчування використовують сковорідки електричні секційні модульні типів СЕСМ-0,5 (з площею поду 0,5 м2) та СЕСМ-0,2 (з площею поду 0,2 м2). Призначені вони для смаження продуктів основним способом та у фритюрі, тушкування м'ясних, рибних, овочевих виробів та пасерування овочів.
Електросковорідка типу СЕСМ-0,5 складається з рами, двох тумб, завантажувальної чаші, кришки, механізму перекидання чаші, електропанелі.


 

Електрична сковорідка типу СЕСМ-0,2.

http://konspekta.net/studopediaorg/baza13/101046708756.files/image018.jpg

1 - ніжка; 2 - панель із електроапаратурою; 3 - панель облицювальна; 4 - кронштейн; 5,12 - цапфи; 6 - стіл; 7 - пружина; 8 - чаша чавунна; 9 - кришка; 10 - спіралі нагрівача; 11 - сектор черв'ячний; 13 - черв'як; 14 - опора; 15 - тумба; 16 - рама основи; 17 - лист облицювальний.

 

2. Правила експлуатації електросковороди

  • При монтажі електросковорідок забезпечують їх горизонтальність шляхом регулювання чотирьох ніжок рами. Місцевий вентиляційний відсмоктувач з'єднують із загальною системою вентиляції
  • Перед початком роботи перевіряють санітарний стан чаші сковорідки, стан механізму перекидання чаші й механізму компенсації ваги кришки.
  • Потім у чашу кладуть необхідну кількість жиру.
  • Лімб терморегулятора встановлюють на відповідну температуру, натискають чорну кнопку "Пуск", при цьому повинні засвітитись сигнальні лампи "Включено" й "Нагрів".
  • Після досягнення на поді сковорідки необхідної температури, 3/4 потужності відключаються і лампа "Нагрів" гасне (до максимальної температури 350 °С сковорідка розігрівається за 45 хв.).
    Коли це здійснюється, в розігріту чашу завантажують продукт.
  • Після закінчення теплової обробки натисканням червоної кнопки "Стоп" вимикають сковорідку, при цьому повинні погаснути обидві сигнальні лампи.
  • Для розвантаження сковорідки її перекидають шляхом обертання маховика механізму перекидання. Під час розвантаження робітник повинен знаходитись збоку від сковорідки.
  • Забороняється перекидати чашу сковорідки, попередньо не відключивши від електромережі.
  • Після закінчення роботи чашу зачищають від залишків продуктів ножем або скребком, промивають гарячою водою, протирають м'якою тканиною.

ЗАВДАННЯ

    1. Замалювати малюнок б.
    2. Скласти таблицю відмінностей сковорідок СЕСМ-0,5 та

СЕСМ-0,2