07:53
Андріївські вечорниці в бібліотеці.

13 грудня Православна церква відзначає День святого апостола Андрія Первозванного, людини, яка першою принесла віру християнську на землі нашої теперішньої держави. Водночас свято має і дохристиянське походження, це традиційний день ворожінь. До прийняття християнства це свято називалося Калитою. Дехто вважає, що воно походить від слова "календи". Очевидно, малися на увазі молодіжні вечорницькі зібрання, які започаткувавшись 1 грудня, носили спільну назву Калити й тривали до Різдва. В цей час найбільше вдавались до заклинань, завбачення майбутньої долі й ритуального кусання "калети". Натомість первісну назву християнство замінило на святого апостола Андрія Первозванного. На Андрія жінки не пекли хліба, не шили і не пряли. Ніч на Андрія - єдина ніч у році, коли парубкам за бешкети люди вибачають.

                  Напередодні свята Андрія в медіа-центрі Татарбунарської районної бібліотеки відбулися молодіжні гуляння, які спільно підготовили та провели працівники бібліотеки та Татарбунарського районного історико-краєзнавчого музею для учнів першого курсу 17-КР групи нашого училища. Прослухавши інформацію про історію свята, юнаки та дівчата стали активними учасниками святкових дійств.

                    Для хлопців: Калита - медовий солодкий корж, який підвішували до стелі поверх голів і кожний парубок повинен підстрибнути і вкусити шматочок коржа. Охороняв його пан Калетинський, який обирався серед присутніх молодих людей, найсильніший та найспритніший. Дівчата намагалися дізнатися імена майбутніх наречених, професію судженого та чи чекати в цьому році кохання, одруження. Все це перемежовувалось піснями, легендами, переказами та веселощами. В медіа-залі ожили ігри і забави нашого народу. Міцний наш рід, жива у ньому пам'ять про минуле! То ж бережімо цю прекрасну, невичерпну скарбницю!

 

 

 

Переглядів: 363 | Додав: kabak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: